Na degustaci jsme se sešli v počtu šesti osob. Degustační komise byla složena z profesionálů i laiků a výsledné hodnocení bylo poměrně přísné:

Pořadí vzorků podle celkového dojmu:

  • 1. místo: vzorek 3 „Škornice“
  • 2. místo: vzorek 1 „Čerstvé“
  • 3. místo: vzorek 2 “Mařinka“

(Vzorek 3 byl nejlépe hodnocen celkově.)

Charakteristiky jednotlivých vzorků:

Vzorek 1 “Čerstvé“

  • Celkový dojem: 2. místo
  • Výrazné znaky:
    • Čerstvé, bylinné aroma, intenzivní hořkost
    • Hustá pěna, světlá barva
    • Vůně tymiánu, bylinná chuť, trochu trpká
    • Aroma silné, ale přirozené
    • Hořkost ulpívající, přetrvávající
    • „Krásně voní“
  • Negativa: „V chuti moc tymiánu“, velmi výrazné aroma

Vzorek 2 „Mařinka“

  • Celkový dojem: 3. místo
  • Výrazné znaky:
    • Velmi silné, až nepříjemné aroma
    • Hořkost vyšší, trpká, doznívá ulpívá
    • Výrazná, neidentifikovatelná vůně
    • „Nechutná“, „nedá se popsat vůně“
    • Bez řízu, velice silné aroma
  • Pozitiva: Barva lepší než u ostatních

Vzorek 3 „Škornice“

  • Celkový dojem: 1. místo
  • Výrazné znaky:
    • Vůně příjemná, bylinná
    • Chuť bylinná, trochu nakyslá, příjemná
    • Méně hořké, příjemná jemná ovocná vůně
    • Vůně kopřiv, koření
    • Chuťově vyvážené
    • Méně výrazné než ostatní avšak příjemné
    • Ve vůni „koňak“ a „koření“
  • Negativa: Celkově slabší než 1, ale příjemnější než 2

Shrnutí klíčových vlastností pro jednotlivé vzorky:

VzorekPořadíKlíčové vlastnosti
12. místoČerstvý, tymián, silná hořkost, ulpívající, výrazná bylinná chuť
23. místoVelmi hořký, nepříjemná výrazná vůně, příliš bylinný, bez řízu
31. místoPříjemně bylinný, jemná ovocná vůně, kopřiva, koření,koňak

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *